Background

PIXELZ BLOGG

Lär dig allt om best practices inom produktfotografering, bildredigering och produktbilder för e-handel.

Resultat

Sökningen gav inga träffar. Försök igen!

Produktfotografering från insidan: En intervju med fotostylisten Caeli Figueroa


Main Image
Caeli Figueroa är en produktstylist med tjugo års erfarenhet och sin bas i San Diego, Kalifornien. Jag träffade henne för första gången för fem år sedan via min fru, som var fotoansvarig vid den tiden, och som kallar henne för den bästa off-figure-stylisten hon någonsin träffat.

Caeli var vänlig nog att avvara en timme för den här intervjun den 16 mars, 2016. Du kan läsa mer om Caeli på hennes hemsida, photo-stylist.com, eller kontakta henne på LinkedIn.

Företagsnamn har redigerats och ersatts med namn på slottshusdjur från Disneyfilmer för att skydda sekretessen och för att roa mig.

Intervjun är fördjupad, så om du inte har tid att läsa igenom hela kan du hoppa till en fråga som intresserar dig.

Yrkesbakgrund

Om fotograferandet

Om styling som en karriär

Låt oss utan vidare få höra från Caeli Figueroa själv!

Professional photo stylist Caeli Figueroa leaning against a wall mural on location

Professionella fotostylisten Caeli Figueroa.

Hur länge har du varit stylist?

Jag tror att jag började -97, så nästan tjugo år. Jag var assistent i några år och sedan gick jag långsamt över till juniorstyling, så jag har förmodligen arbetat med styling i... sjutton år. Det var på filmen tid: då man tog polaroidbilder istället för att ta en digital bild, och varje polaroid kostade två dollar, så om du inte var redo så slösade du bort företagets pengar - men vi tillbringade också en hel del tid på fotosessioner.

Fanns det en ström du följde med? En hierarkisk stege så att säga?

Det var klassiskt, traditionellt. Numera vet du inte vem som är art director, vem som är stylist, det är som en röra och folk har tagit sig an en hel del olika ansvarsområden. Det traditionella sättet är att du jobbar som assistent, blir lärling inom den branschen och sedan lär du dig så sakta hur det fungerar.

När jag började så gjorde jag allt från att städa upp stylistens set och plocka upp knappnålar till att återigen räta ut silkespapper, rensa kit, ta ner alla fototillbehören och demontera dem.

Du måste göra det du måste, eller hur? Och sedan kommer art directors så småningom att märka att du har börjat förinstallera stylistens fotomaterial. Säg att det finns en bunt tröjor, du börjar att vika dem, sedan lägger de dem framför kameran och avslutar med att styla dem. Och sedan försöker du att ta språnget ut till verklig styling.

Jag hade tur eftersom jag arbetade med de stora katalogerna. Jag träffade samma människor om och om igen – de är inte redaktionella, där de inte känner dig och din talang – så de ser hur du utvecklas, och de låter dig ta det där språnget, låter dig misslyckas några gånger och sedan lär du dig så småningom. Det handlade förmodligen om en fyraårig process för mig.

Stylad liggande bild av True Measure blå skjorta och kavaj.

Fotostyling är en form av konst, som kan ses i denna fotografering, stylad för True Measure.

Vilka är de människor som lägger märke till dig?

Art director och creative director. I strukturen – såklart har du VD:n eller vem det kan vara – finns det en creative director som man sällan ser, som är som ett paraply över fotograferingen, sedan finns det en art director under dem som sätter saker i handling, som gör koncepten levande och som faktiskt är med på setet. Sedan har du fotografen, som arbetar hand i hand med stylisten och art director och sedan tar de idén och förverkligar den.

Så för mig var det i synnerhet en art director - jag minns telefonsamtalet - som ville boka mig. Hon bara sa, "Jag ska boka dig för en styling-position" och jag reagerade med, "Herregud," och var jätte-exalterad, men det var även stressande. Jag minns att jag övade i mitt hus. Denna speciella styling var off-figure, full-ghost-form-upphängning.

Du känner till alla olika typer av styling, eller? I off-figure-världen finns det läggningar, full-ghost-figurer, nåla fast, stötta upp... Och sedan finns det naturligtvis matstyling, hemmastyling, och det finns både mjuk och hård styling i hemmet.

Bakom kulisserna på en modefotografering i en hamn.

Bara ännu en dag på kontoret.

När du börjar styla så brukar de vanligtvis vilja att du börjar med staplande, skor och accessoarer, och sedan kommer de att bygga upp dig i ansvarsnivå. Det enda jag egentligen inte gör är mat. Jag har provat det bara för att göra folk en tjänst, men det är verkligen rörigt och det finns en mängd faktorer som spelar in. Så det är inte min grej.

Skulle du säga att du har en specialitet eller en favorit?

Jag gillar verkligen att göra rekvisita eller miljöer eller platser, off-figure. Eftersom jag älskar alla de olika saker som spelar in: belysning, miljö, vinden som blåser upp kjolen lite grann, tillräckligt för att få den perfekta bilden.

Och jag älskar att göra helkropps, off-figure, upphängningar med en form inuti. Jag skulle säga att jag är riktigt bra på svåra tyger. Många idrottsföretag tenderar att anlita mig, eftersom de har riktigt konstiga sömmar och svårhanterliga tyger på sidorna och mycket tunna tyger, som en typ av kappklädnad. Det är inte nödvändigtvis min favorit, men jag tror definitivt att det är en av mina specialiteter.

Vad gör tunna tyger svårare än ett vanligare tyg?

Om du till exempel har en tröja eller en kofta, där den tjock och har en egen form, den håller sin form om du viker den och lägger på hög eller om du hänger upp den på en vägg; medan en tunn, nylonaktig typ av basebolltröja är riktigt förlåtande. Om det så bara finns en liten pappersrest på det glansiga, blanka materialet, så kommer det att se fruktansvärt ut. De har också alla typer av konstiga sömmar som drar dig i olika riktningar och orsakar problem.

Kortärmad skjorta i fem olika färger.

Att presentera olika färger är en vanlig utmaning inom styling.

Är den största utmaningen att skapa former, eller är det den konstnärliga riktningen? Jag antar att dessa på något sätt går hand i hand.

Ja, det är grejen med styling. Du vet aldrig vad du kommer att få fram, och det finns ingen rätt formel för du felsöker konstant.

Det finns en skillnad mellan en situation där du arbetar på löpande band och tar bild efter bild efter bild och du bara gör det platt mot väggen, det är en helt annan sak om du arbetar mer tredimensionellt. Så det är svårt att jämföra, och sedan är det naturligtvis en annan fråga om du har rekvisita.

Stylist nålar ihop vikta skjortor på ett träbord inför fotografering.

Caeli var intresserad av att nåla fast saker innan Pinterest var inne. Ville bara säga det.

Du sa tidigare att det har förändrats mycket under de senaste 20 åren, och en hel del av konsten med styling har försvunnit med den digitala handeln?

Ja. Det har det definitivt. Som sagt, det brukade vara film och polaroid och retuschering var extremt dyrt, så det var - så till exempel - har du sett min hemsida? Gick du till sektionen där det är off-figure och helkropp?

Varje stylist bygger sin egen form, och det är där att vara konstnär eller gå på konstskola kommer in i bilden, eftersom du i princip bygger en skulptur. Du börjar med en form och sedan använder du silkespapper och tunn stoppning för att skulptera innanför kläderna och skapa form. Och det finns olika nivåer när det gäller vilken kund som vill ha vilken typ av form.

Ta till exempel Thistleblossom, som ofta inte har så många former. Det tenderar att inte vara så tredimensionellt på väggen, kontra att göra något liknande som Bibbidy där du kommer ifrån väggen och där du faktiskt hänger upp former från trådar. Du bygger hela den kroppen med formbara verktyg och andra medel.

Produktbild av poncho med inklippning av nacke för osynlig-mannekäng-effekt.

“Osynlig mannekäng”-effekt är ett populärt alternativ till modeller och mannekängdockor.

Det är roligt, men på den tiden gjorde vi sju fotosessioner per dag. Tack och lov så tenderar en hel del av den äldre skaran att fortfarande gilla det; en del av de yngre sakerna är mer liggande kläder eller hur man ska få det att se smickrande ut. För mig är det mycket roligare när man inte behöver stressa när bilderna tas.

Du kan tillbringa en timme med att bara nåla, nåla och nåla. Tyg har en personlighet, så om du har linne som är hårt mot en yvig kjol så kan du använda vilken effekt som helst för att dra upp kjolen så att det ser ut som den blåser i vinden och det blir riktigt kul. Det är där kreativiteten finns.

Och om du sedan lägger till miljö och du lägger till ljus och andra element så skapar det en bild. I grund och botten skapar du något. Det är inte att sätta en stämpel på något och sedan skicka det vidare.

Jag bara pratade med någon som sade att en viss Fru Featherbon, som jag aldrig har arbetat för, låter stylisterna ha timers på seten och att de har stylister uppradade. De får 15 minuter och när timern går av så rör sig fotografen nedför raden av stylister, gör några justeringar, fotar, gör klart och går vidare. Och det är gjort.

Bakom kulisserna vid en fotosession i öknen med en rullvagn, ett team och utrustning.

Köra genom öknen, leta efter den perfekta bilden.

Fotografen kommer faktiskt in där och börjar lägga sig i, och jag antar att de får ta hand om en hel del i efterhand. Jag kan inte ens föreställa mig att arbeta för ett sådant företag. Jag menar, där det finns en timer? Men på samma gång så vill jag inte heller vara den som fördömer teknik. Det finns något för alla.

Vad tycker du bör göras med kameran kontra i bildbehandlingen? Vad är bildbehandlingens roll?

Det är svårt att svara på eftersom vi handlar så annorlunda nuförtiden. Vi handlar på datorn, och vi kan göra så mycket i bildbehandling. Varför inte vara effektiv? Om jag var företagets ägare så kanske jag skulle ha ett helt annat perspektiv. Men för mig handlar det om att veta vad jag kan göra, vad jag vill göra och utifrån det försöker jag nå dessa kunder. Vad jag skulle vilja göra är att skapa konst och skapa något vackert.

Ditt jobb är att få någonting sålt. Om du vill sätta personlighet så lägger du till form, fotograferna arbetar med belysning och ljusets fägring... Det är därför jag inte handlar från kataloger längre, det är så många rökridåer! Det kanske låter hemskt, men vi förstärker denna produkt för att få den att se så vacker ut som möjligt.

På vissa webbsidor kan du se något som får dig att utbrista: "Åh herregud, det ser fruktansvärt ut." Det kanske beror på att de försökte göra 60 fotosessioner per dag. Jag hör skräckhistorier, och de syns. Jag tror att bilden är det enda som kommer att sälja din produkt, så få det att se så vackert ut som möjligt.

Det är den chansen du får att visa för kunden att du betyder kvalitet. Det är det som kommer att sälja: den bilden. Så när folk försöker hålla det billigt har de dålig belysning, eller så tar de sig inte tid till att finslipa - då kommer du inte att få din prissättning. Jag antar att det beror på vilken kundkrets du letar efter.

Jag arbetar med en kund som vi gjorde hemifrån, och det är den andra svåra aspekten som stylist. Du får aldrig gifta dig med en stil, eller idé, eller utseende, eller prissättning, eftersom det finns något för alla och det är mycket subjektivt.

Vissa kunder, som exempelvis Nuzzles, måste jag styla superfluffigt eftersom dunjackor är deras grej. Det är väldigt tekniskt. Den typen av styling är faktiskt mycket svårt, eftersom det är så stelt. Och sedan har du andra företag som vill ha det superlöst, och du tänker, "Herregud, den där är ju ditkastad och ser ut som tvätt!"

Men mitt jobb är att göra vad kunden vill ha. Om de vill att en t-shirt ska vara platt som en planka så måste jag försöka göra det. Om de vill att jag ska använda särskild rekvisita i ett hem så måste jag göra det. Det är ditt levebröd; du gör den stilen som din kund vill ha och vad dennes kunder tenderar att köpa.

Bakom kulisserna vid fotosession där t-shirts stylas på ett bord.

Caeli stylar t-shirts för en liggande fotosession inomhus.

Finns det något som gör det lättare för dig att förstå vad kunden vill ha?

Det är lite mer utmanande om du inte har arbetat för en kund innan, men vid denna punkt har jag min uppsättning av kunder, så jag vet ungefär vad de vill och jag kan mentalt förbereda mig. Det bästa är när en art director skapar en layout i förväg, så vi kan skriva ut hela katalogen som visar uppslagen.

Du har höger sida och vänster sida, och du kommer att se skisser, bilder, eller något från en annan fotosession. Du ser att; okej det finns en on-figure modesession på plats i högra hörnet, och sedan visar de tre färger som tröjan och kjolen kommer i, och vi kommer att visa dem i en hög på varandra, så de kommer att rita en bild av en staplad hög.

Avbitartång och en skjorta på ett träbord.

Avbitare tar av huvudet på stiftet för att minska dess synlighet.

När jag får min fotolista så tittar jag på layouten och säger: "Okej, jag kommer att göra uppslag av 42 och detta är fotonumret jag gör." Det är märkt, och du gör antingen inspirationen eller skissen ganska nära vad de förväntar sig. Om du har arbetat med en klient en längre tid så ger de dig mer kreativ frihet och ni kan diskutera det och prata om det, ungefär som "Åh, jag tror att den här färgordningen skulle se riktigt bra ut eftersom det skulle komplettera det röda där borta," eller något sådant.

Det är då det blir roligt och jag älskar verkligen det. Det brukade vara mycket mer samarbete; vissa kunder är sådana och vissa inte. Vissa vet knappt vad jag heter när jag kommer till setet.

Finns det dagar då du gå in och ser varningssignaler om en dålig fotosession? Kan du se en katastrof närma sig?

Ja, definitivt. Jag skulle vilja säga att varningssignalerna kommer när det inte finns någon god struktur eller styrningsorder, att det inte är förberett och att de inte vet vad de vill. Om det finns en art director som jag arbetar med så måste jag kanalisera och förstå hennes vision eller företagets vision, det kommer från den som är creative director.

När du tar en bild så är det mycket viktigt att arbeta från helheten till detaljerna. Ett set i ett rum skulle vara ett bra exempel. Du skulle se på helheten - du skulle vilja veta belysningens riktning - och sedan skulle du göra en grov tankeskiss över hur vill att de viktigaste möblerna ska stå och sedan skulle du börja föra in detaljerna långsamt, långsamt. Du skulle inte börja kasta in filtar och kuddar när du inte ens vet om möblerna ser bra ut i just den belysningen.

Så det värsta är när de kastar in allt där och du börjar dona, flytta kuddar och föra in blommor och lampor, och sedan säger de, "Åh... Jag vet inte om den soffan passar där."

Det händer med kläder hela tiden. Jag har bokstavligen tillbringat en timme på ett set och sedan säger de plötsligt, "Hmmm... Jag vet inte om jag gillar färgen på underlinnet."

Och du tänker något i stil med, "Skämtar du med mig? Herregud. Det borde ha sagts tidigare."

Det visar bara på oerfarenhet och brist på beslutsfattande färdigheter. Det är bra när de har en vision.

Jag tycker att det finns en hel del oerfarenhet i branschen just nu. Där de anställda inte är tillräckligt världsvana, så allt de vet är det sätt som företaget gör det på. De tänker "Åh, det är så här det ska vara", men de har inte sett mycket.

Klädstreck med byxor och skjortor.

Ett klädstreck, många möjligheter

Det är det fina med att vara frilansare; du kan se alla de olika sätt som människor arbetar på.

Varför tror du att det är så? Varför tenderar industrin att gå mot mindre erfarenhet?

Närbild på kviltningsnålar för styling vid klädfotografering.

Nålar för kviltning är en stylists bästa vän.

Jag tror att allt i livet blir allt billigare, snabbare. Jag har folk som ringer mig och ber mig om priser, och det är löjligt. Nej, jag kommer inte in för en halv dag för två hundra dollar! Men uppenbarligen så händer det där ute. Jag vet inte vad Windflower betalar, det kan till och med vara timlön, vilket jag tror att en hel del av dem erbjuder.

Men det kanske bara är livet i allmänhet - nålarna som jag använder brukade komma från England, nålar för kviltning menar jag. Nu är de tillverkade i Kina och de fungerar inte alls lika bra. Jag tror tyvärr att allt i vår värld håller på att bli fördummat. Vi håller även på att bli så stora konsumenter.

När vi talade om en dålig fotosession och oreda, skulle du säga en bra dag är motsatsen till det? Vilka är tecknen på att en fotosession kommer att gå bra? Vad får dig att tro, "Vi gjorde det, allt gick fantastiskt!"

Motsatsen till det, utan tvekan. En organiserad, kvalificerad, stark arbetsgrupp som inte är osäker och som kan ta avgörande beslut. En arbetsgrupp som har arbetat tillsammans under en lång tid är riktigt bra - jag har kollegor jag kan jobba med där jag vet exakt hur fotografen kommer att rikta ljuset, vi fungerar bra tillsammans och vi fattar beslut som en grupp.

Saker går upp och ner, och det finns inte någon strikt uppfattning om hur det måste vara; det är mer flytande så att det kan utvecklas och vi arbetar mot varandra. Det bygger upp sig självt och sedan tänker du "Herregud, wow, det var fantastiskt," precis när solen går ner. Det är då du vet att du har haft en bra dag.

Jag försöker komma på om jag har kommit in på en fotosession där jag inte kände någon som helst och där jag haft en bra dag. Det är svårt när man arbetar med företag och de har så mycket drama som pågår och jag kommer in där som frilansare med mitt kit och mina verktyg. Det verkar som att det alltid finns en viss dragkamp mellan inköpare och de kreativa när det handlar om kontroll.

Låt oss säga att inköparen som ska köpa en produkt vill få bilden tagen på ett visst sätt, men när du sätter produkten under ljuset så ser den kreativa att det inte kommer att fungera. Om de argumenterar, blir jag fast i mitten eftersom jag försöker göra alla nöjda.

Människor behöver förstå att om de ska styla sina egna saker så måste de verkligen ha en förståelse om tyg, ljus, kropp, glans; alla dessa saker spelar in. Vanligtvis när jag får en produkt och det kommer att tas bilder till ett kvalitetsföretag som kommer att tillåta mig att ta tid till att verkligen låta produkten lysa, så låter jag produkten få ett eget liv.

Om jag fortsätter att försöka vända en krage och den inte vill bli vänd, så är det inte den produkten som bör användas. Det kommer inte att ligga rätt och det ser dåligt ut eftersom det skapas hemska skuggor och allt som hör där till, x-y-z händer. Så om jag får bestämma, vill jag väldigt gärna känna på produkten och se på vilket sätt den ser bäst ut.

Om det är hårdare ljus så kan det ibland vara bättre. Om det är ett mer fyllnadsljus och vi måste ta itu med några rynkor som uppstår, ja, då är det bara så. Om du arbetar med en grupp som verkligen förstår allt det där så är det jättebra. Jag tycker att de mest oerfarna personerna är de mest defensiva. Jag blir inte förolämpad. Jag försöker att inte bli det. Om någon inte gillar det, så finns det något för alla. Om de har sin åsikt om hur något skulle se bättre ut, låt dem ha det.

Vägg med nålar och en form för fotografering av stylad rosa tröja.

Att bygga en form på en vägg är en viktig skicklighet inom styling.

Tror du att det finns vanliga missuppfattningar om styling? Jag vet att vissa människor tror att styling är samma sak som att ha en häftig stil. Ungefär som att de kan göra en bra styling om de kan shoppa bra.

Ja. Människor tittar igenom en katalog och vem skulle tro att allt det här vi talar om var så genomtänkt? Det är en sådan konstig nischmarknad vi tillhör. Som när någon hör att jag är en stylist så frågar de mig, "Åh, är du en hårstylist?" Nej.

Människor bläddrar igenom kataloger och inser inte hur mycket det kostar att producera. Att de anlitade en fotograf, en stylist, produktionsassistenter, betalade för lunch och gjorde alla dessa saker.

Sex t-shirts stylade på ett rostigt metallunderlag för produktfotografering.

Ljus, plats, ytor och styling måste alla stämma med varumärket.

När du arbetar mot en masspublik så är det värt det i det långa loppet - det var dock någon som sa att katalogindustrin är den värsta, för när du har betalat för papperen och allt det där så är det inte ett så effektivt system. Jag tror att internet har tagit hand om det där.

Jag vet inte om det handlar om missuppfattningar, men människor inser definitivt inte alla de tricks som pågår bakom kulisserna, att om du vänder på en modell så är hon täckt med nålar och alla typer av galna grejer. Det är ok.

Vad tycker du om agenturer när det gäller representation av stylister?

Jag har aldrig arbetat med en agentur när det handlar om att representera mig själv, eftersom jag byggde min egen karriär. Från vad jag har hört så måste du ge den traditionella agenturen en bit av alla dina kunder; du måste på sätt och vis ge över dina kunder till den agenturen. Vid denna punkt i mitt liv så tror jag inte att jag skulle göra det.

Jag har märkt att en hel del företag flyttar till östkusten och på grund av att digitala saker och ting blir billigare så blir människor snålare och jag har förlorat några kunder som inte vill spendera pengar. De kan säga, "Åh, du kan komma hit, men vi måste betala dig som en lokal stylist." Jag tänker inte betala för flygbiljetter, hotell och allt det för en dagslön där borta. Det låter inte vettigt. Så jag tror att det positiva med en agentur är att om du vill förbli på samma ställe, så kan de hitta jobb åt dig. De kan höja din lön lite för att kompensera för den procentandel de tar på toppen.

Om du inte har en kundkrets så kan de skapa en kundkrets åt dig. Jag vet inte hur länge de äger dig, men - jag kollade nyligen upp en agentur i New York och tänkte, "Hmmm," eftersom jag hört att vissa agenturer låter dig behålla din befintliga kundkrets och inte rör den. Det skulle vara coolt. Men jag förstår inte varför jag skulle ge över en procent av mitt arbete för kunder som jag har haft i 20 år.

Bokstavligt talat, det jobb som jag berättade om tidigare, de brukade vara baserade i Carlsbad, det kallades Gleam och de ägdes av Nyle. De köptes och såldes till ett företag och då kontaktade jag dem och arbetade med dem i Tucson, Arizona. Sedan köptes och såldes de och jag arbetar fortfarande med dem i New York. Det är galet. Jag har haft den kunden i 20 år, så jag tänker inte bara strunta i dem. Det skulle jag aldrig göra.

Stylist fixar ärmarna på en skjorta och en jacka vid produktfotografering.

Varje enskild detalj har betydelse i en produktfotografering.

Måste du resa ofta, till exempel till kunder på östkusten?

Produktbild av stylad mannekäng med scarf, skjorta och jacka.

Du kan presentera en komplett outfit, off-body, med hjälp av en mannekängdocka.

Jag gör det just nu, ja. Jag har en kund som är fantastisk och de säger till mig att "när du har ett hål i schemat så kontaktar du mig så att vi kan skicka dig hit ut." Det är fantastiskt, det bästa du kan be om, men jag saknar min familj.

Naturligtvis skulle jag älska att arbeta mer här och det var därför jag tänkte, "Jag undrar om en agentur skulle arbeta med mig och jag skulle kunna få mer lokala arbeten", eftersom, ja du vet, fastigheter är så dyra här (notering: San Diego County). Det är svårt.Pounce och Seashell är liksom mitt ute i ingenmansland.

Hur har det fungerat med att balansera karriär och familj? Är det en förlåtande karriär för en familj?

På sätt och vis är det så. Jag kan inte föreställa mig hur föräldrar tar sina barn till deras årliga hälsokontroll om de båda arbetar 9 till 17 varje dag i veckan. Det finns en viss frihet i det avseendet, där jag kan schemalägga möten och göra saker, men jag skulle säga att det är ett hårt liv för en familj.

Jag hade tur, ta i trä, som i olika faser i mitt liv bara fick det att fungera. Jag har två barn. När jag var gravid, och snart efter att de föddes, så råkade jag bara ha en hel del arbeten i närheten. Jag har verkligen haft tur. Jag är känner en fotograf ganska väl här och han har sin egen kundlista: vi har testfotograferat tillsammans, marknadsfört tillsammans och han är mycket lojal mot mig, så jag försöker alltid att få tid till oss först. Få in det i kalendern. Och sedan försöka få andra kunder att fylla hålen i min kalender med.

Detta är en mycket långsam tid på året (notering: intervjun ägde rum den 16:de mars 2016). Det är efter jul. Mars, april, strax innan höstens fotograferingar, är dött. Du förbereder alltid för det ekonomiskt.

När jag var gravid med min son så kommer jag aldrig att glömma: Jag var på en bergssluttning i Julian, eller Cuyamaca, och jag såg ut som om jag skulle sprängas. Det kändes som 100 grader ute, jag blev solbränd och en bisvärm kom ut och vi fick alla springa, och min mage dinglade - och vi sprang till lastbilen för att gömma oss från svärmen med bin och jag tänkte, "Vad sjutton håller jag på med?"

Du kan bara inte bli sjuk och dina barn får inte bli sjuka, men just nu så tar min man hand om en massa saker hemma så jag kan resa och fokusera på det. Så det är bra, men svårt.

Jag skulle vilja säga till alla som vill gå in i styling-världen att de måste ha en flexibel situation. Det viktiga är att de klassiska kunderna kommer att boka dig ett år i förväg, jag har till exempel mitt schema klart ända fram till nästa december, eftersom det är katalogjobb.

De vet sina deadlines, de vet när de behöver trycka, de vet när prover kommer in, de vet när de behöver ta bilder dessemellan och de vet när de ska planera sina omtagningar för det som inte fungerade, eller vilka prover som förändrats. Så det är ett bra, professionellt företag. Det värsta är när man har någon som säger, "Kan du jobba nästa vecka?" Men du arbetar redan två av de dagarna så du förlorar allt eftersom de vill ha alla fem dagarna och de vill ha samma stylist.

Bakom kulisserna på en modefotografering, med dator, kamera, stylist och produkt.

En bekväm och erfaren arbetsgrupp fungerar bra tillsammans

Du måste veta om att du aldrig kan bränna dina broar och att du alltid ska vara lojal mot din första kund. Det är mycket viktigt. Jag har alltid gjort det och det är därför jag har haft kunder i tjugo år. De vet att de måste anlita mig i förväg, så de är bra.

Vilka är de stora misstag som en stylist skulle göra, som att avboka en bokad tid?

De värsta sakerna du kan göra är att överge kunden för en annan kund eller prata om konkurrenter. Det finns definitivt ett protokoll. Inom styling-industrin så talar du inte om dagslöner och du pratar inte om andra kunder.

Tror du att stylingskolor är användbara? Finns det kvalifikationer som människor letar efter?

Jag vet att det finns styling-kurser på FIDM som jag tror förmodligen är en bra sak. En hel del av det kommer från dig själv då du försöker lista ut lösningar på saker. Jag hittar lösningar hela tiden, när jag använder dem tänker jag, "Åh det fungerade bra, detta måste jag komma ihåg." Ibland skriver jag ner dem, eftersom jag hela tiden tänker - hur ska du göra så att en genomskinlig skjorta ser fyllig ut? Förstår du?

Jag vet inte.

Bakom kulisserna med stylist som förbereder vit tröja på murstensgolv.

Styling är en utmaning för alla miljöer.

Tja, det kommer jag inte att berätta! Det är bara lite saker här och där som andra människor inte kan lära dig. Du kommer att vara på plats och tänker "Hur ska jag göra det där?" Då får du räkna ut det. Det är sådana saker det handlar om.

Det tar en hel del arbete. Att förstå material och val, vara flexibel och ha arbetat med en mängd företag som ständigt ifrågasätter dina val och hur du gör saker och vilket utseende som de vill ha.

Jag experimenterar just nu. Nästa vecka fotograferar vi framför en green-screen. Och jag tycker att det är fenomenal teknik. Det är fantastiskt vilka saker som kan framställas, som att få saker att se ut som om de svävar i luften.

Hur ska vi få dessa underkläder i satin, som inte har någon struktur som helst, att se ut som att de blåser i vinden framför en green-screen som kommer att visa en helt annan bakgrund? Det är riktigt häftigt, jag älskar det.

Det är en konstant förändring och jag älskar att jag har olika kunder. Vissa dagar lyssnar jag på en creative director som pratar om sin vision och talar om ett scenario under 40 minuter, bara för en t-shirt. Och sedan har jag andra dagar då jag går till jobbet och är så glad över att arbeta med en vit bakgrund och bara nåla på löpande band och varva ner och sedan gå tillbaka och vara kreativ med andra saker.

Det är bara en konstant förändring, så jag inte ska fastna i gamla hjulspår eftersom jag inte kan hantera endera sidan av spektrumet i mer än en vecka!